Újdonságok

CSILLAGJEGYEK

BIKA

A CSILLAGJEGYEK 12 csodás fénylényét 2017-ben kezdtem rajzolni.Csak egy férfi felkérésével kezdődött,hogy rajzoljam meg a fénylényét.A BIKA született meg.Nagyon örültem,hogy végre beindulnak a csillagjegyek fénylényei,mint csodálatos fénykapuk.Nagyon izgalmas volt a velük való együttműködés.Erőteljes vezetést kaptam,hogy minden alkalommal ahoz az emberhez kerüljenek,ahol dolguk van és ahol meg tudnak nyilvánulni.Így izgalmas történetek fűződnek szinte mindegyik csillagjegyhez.

KOS

Érdekes módon utolsónak készült a KOS,pedig ő az első a csillagjegyek között, viszont ő az élet forrása.Mialatt rajzoltam az előző 11 fénylényt,rám is óriási hatással voltak. Én is fejlődtem, erősödtem, hogy végül képes legyek befogadni és tovább áramoltatni az a hatalmas tüzet, amit magában hordoz.Az egyes csillagjegy leírását, mindig az adott időszakban fogom közölni.Tehát 2020-ban fokozatosan fognak nyílni a ragyogóbbnál ragyogóbb fénykapuk. És,hogy kinek mit fognak hozni az életben,az csak attól függ,ki mennyire tudja áramoltatni ezeket a finom,de erőteljes rezgéseket.Nekem nemrég egy fantasztikus iparművészt hoztak.Úgy látszik itt volt az ideje,hogy egy szakember is véleményezze a munkásságomat.Köszönöm VÁNDOR ZSUZSÁNAK a megtisztelő figyelmét és ragyogó meglátásait.

SKORPIÓ
BAK

Gondolatok Sivák Enikő rajzairól:
Sivák Enikő rajzoló mágus rajzairól nehéz összerendezett szavakkal szólni,ahogy bármely műalkotást, képet,zeneművet csak dadogva lehet a verbalitás szintjére emelni – (süllyeszteni?) A látvány, amit a szemünk befogad, másképpen érinti a lelket,mégis érdemes egy kicsit mélyebben elidőzni a rajzok boncolgatásán. Olyan ez, mint amikor a lélekbúvárnál, a kanapén fekve kibeszéljük magunkból nyomasztó vagy boldogító gondolatainkat, élményeinket.

VÍZÖNTŐ

Ha meg tudjuk fogalmazni, hogy miért hat ránk egy kép úgy ahogy, mit vált ki belőlünk, akkor tudatosabbak vagyunk a megértésben,az átélésben, az értelmezésében. Akkor az anyagba született gondolat – mert kezdetben vala az IGE – itt a papíron a ceruzarajz – még mélyebben hatol tudatunkba.
Címszavakkal tehát,mit lát a felületes szemlélő: erőt sugárzó, átlátható, látványában jól értelmezhető,szimbólumaiban kissé rejtélyes,nem közhelyes, nyugalmat sugárzó,nem konvencionális rajzok, emészthető, nem bonyolult elemekkel építkezve.A felületeket teljesen kitölti a színes mondanivaló,a megjelenített részletek egyenrangúak,legyen szó emberi arcról,vagy egyéb képi elemekről.

RÁK

Nézzük meg kicsit közelebbről az alkotásokat,még mindig a rajzolás és ábrázolás tükrében:
Nincs háttér és előtér,nincs kiemelt és kevésbé fontos részlet.A rajz már készülése első pillanatától áramlik, folyamatosan építkezik. Háttérbe húzódik az elme,a rajzoló meditatív állapotba kerül.A művek, – a Fénylények által sugalltan – folyamatosan születnek a papírra,olyan természetes zavartalan sima lüktetéssel ahogy a tengervíz emelkedik – visszahúzódik.

HALAK

A rajzokat szemlélve olyan érzésem támad,mintha átlátszóak lennének. Csak egy vékony fátylat kéne áttörni és át tudnék nyúlni a papíron érintve egy földöntúli világot.Néhol szűziesen ártatlan, máshol pedig kemény,őszinte, szinte éget.Egyedülállóan megfoghatatlan kettősségek, amiket felfedezhetünk:A rajzokban megjelenő Fénylény képek úgy részletgazdagok,hogy közben rendkívül egységesek. Nem közvetítenek érzelmeket és mégis kiváltanak. A képek nem a készítőjük egóját tükrözik, nem az ő tükörképei, de remek rajzi kvalitásokat mutatnak.A rajzolónak nem célja,hogy egyéniségét kivetítse két dimenzióba,hogy ezzel hasson a nézőre, vagy visszahasson saját magára.

OROSZLÁN

A képek úgy közölnek erőt, szépséget,biztonságot, mély gondolatiságot,hogy közben megőrzik kívülállásukat.A felbukkanó-megjelenő emberi (?) arcok nem akarnak a nézővel kapcsolatba kerülni. Érzelemmentesek. A Fénylények nem befolyásolnak érzelmekkel „csak” vannak.Minden csillagjegy ábrázolás, és Enikő keze alól kikerülő alkotások stílusa, ábrázolásmódja magabiztos, a megjelenítés eszközrendszere konzekvensen egységes, eszközhasználata stabil.

IKREK

Ők jönnek,segítenek, hordozzák az Univerzális energiát. Enikő a létra Föld és Ég között,a Médium a Közvetítő.
Nézzük a színeket: a rajzok nem színesek, hanem ők maguk színek. Némelyik úgy, hogy monokróm, tehát egy szín sok árnyalata vibrál benne. Átmosódnak, hullámzanak, megszületnek és kihunynak az árnyalatok, az erősebbtől a gyengéig és megint felerősödve végtelenitett lüktetéssel örvénylik a rajzokon. Nézzük a vonalakat:honnan indulnak és hova érkeznek?A semmiből erednek és elfogynak,vagy a sötét világos határán „nem léteznek”. Nincs kezdetük és nincs végük.

SZŰZ

Bármelyik rajzot vizsgáljuk a vonalak a semmiből teremtődnek majd elenyészve eltűnnek,hogy egy újabb vonalban éledjenek újjá.A sok nemlétező vonal egyszercsak képpé formálódik.A színek ugyanígy olvadnak, mosódnak át egymásba, önmagukba,észrevétlenül megfoghatatlanul.A formák követhetetlen kavalkádja megnyugtató értelmes ábrává tudatosul.A szemünk előtt örvénylik,kavarog,születik és meghal minden a rajzokon.
Fel sem ocsúdunk és már nincs, de ott van a következő szín,vonal, forma,ábra,lélek,levegő, szimbólum,arc,fény-árnyék,hideg-meleg,tűz-víz-jég,nap,őserő.

NYILAS

Semmi erőlködés,akaromság, komolykodás,csak maga a létezés. Nincs halál,úgy áramlik,bugyog, örvénylik minden egymásba ahogy az örök élet váltogatja arcát, formáját,ahogy előbukkanunk a semmiből,zuhanunk vissza,hogy aztán újjászülessünk ismét egy másik alakban.Így van kezdet és vég a rajzokon,de nem lehet megragadni mégsem,mert nincs rajtuk sehol
sem kezdet, sem vég.

Ez a misztikum!

Vándor Zsuzsa iparművész

MÉRLEG
MÉRLEG

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − tizennégy =